Gröna kulturarv

Våra antikvarier har lång erfarenhet av att arbeta med parker, kyrkogårdar, traditionella jordbrukslandskap och andra kulturlandskap med höga värden. Det gäller såväl de byggda elementen som växtmaterialet.

Vi tar fram vårdprogram samt vård- och underhållsplaner som kartlägger miljöns eller anläggningens historiska utveckling, nuläge och kulturhistoriska värden. Utifrån de kulturhistoriska värdena tas en målsättning fram, vilken vid behov kan preciseras i en underhållsplanering med prissatta åtgärder. Åtgärderna utformas med utgångspunkt i traditionella metoder och material, både vad gäller byggda element och växtmaterial, men också utifrån aktuell forskning inom området.

Vi tar även fram trädvårdsplaner i samarbete med arborist och landskapsarkitekt. Trädbeståndet inventeras och konditionsbedöms samt ges en kulturhistorisk värdering. Utifrån resultaten föreslås åtgärder för de enskilda träden samt en långsiktig plan för trädbeståndet i hela den aktuella miljön.

Biologiskt kulturarv är natur som berättar om mänsklig verksamhet. Det kan till exempel vara en växt som gynnas av bete, en ek med vid krona som visar att landskapet varit öppet i hundratals år, eller spår av beskärning som visar på ett näringsfång eller en viss beskärningsmetod. Våra antikvarier inventerar biologiskt kulturarv, i första hand kopplat till parker och trädgårdar, men även till det agrara landskapet.