Skogsantikvarisk konsult

Under våren 2022 lanserar Stiftelsen Kulturmiljövård en ny tjänst som riktar sig till ägare och brukare av skog. Våra erfarna arkeologer finns här för att hjälpa dig med alla frågor rörande fornlämningar i skogen. 

Tillsammans kan vi minska risken för skador på kultur- och fornlämningar i skogen!

Bakgrund

Trots goda intentioner, ett envist arbete hos skogsägare och informationsinsatser från Skogsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet så händer det att fornlämningar kommer till skada vid skogsbruk.

Som markägare har du ett ansvar att känna till om det finns forn- eller kulturlämningar på din fastighet och upplysa den som utför ett arbete på din fastighet om det finns lämningar. Både markägare och de som utför skogsbruksåtgärder har ansvar för att lämningarna inte kommer till skada.

Skogsmarken är oftast sämre inventerad än den öppna jordbruksmarken.

Vad vi kan hjälpa till med?

Vi kan hjälpa dig att få bra kontroll över kultur- och fornlämningar i dina skogsmarker.

Vi kan utföra både små och stora uppdrag, allt ifrån att märka ut enskilda lämningar till inventeringar av stora skogsarealer. Vi tar uppdrag i hela Sverige.

Vi kan bistå med rådgivning för både skogsägare och maskinförare (på svenska eller engelska).

Kontroller och korrigering (läge/antikvarisk status/ utbredning/bedömning) av kända fornlämningar genom fältbesök och kart- och arkivanalyser.

Våra arkeologer har behörighet att registrera kultur- och fornlämningar i Kulturmiljöregistret (KMR). Arbetet kan också kompletteras med byggnadsantikvarisk kompetens vid behov.

Vad vinner du på att anlita en skogsantikvarisk konsult från Stiftelsen Kulturmiljövård?

Vi har långvarig erfarenhet av inventeringar och utredningar rörande kulturmiljöer och fornlämningar i skogsmark och tolkning av olika sorters kartmaterial, datafångst samt arkivsökningar.

Mindre risk för skador på forn- och kulturlämningar i skogen.

Genom att i förväg ha god kontroll över de kulturmiljövärden som behövs ta hänsyn till blir arbetet och planeringen rörande utförandet och eventuella tillstånd samt vidare arkeologiska insatser lättare att beräkna.

Med ett bra planeringsunderlag, som ger en bättre kontroll över arbetsprocessen, minskar riskerna för oförutsedda händelser, ofrivilliga arbetsstopp eller fördröjande kompletteringar.

Hur går det till?

  • Kontakta oss (för kontaktuppgifter se nedan).

  • Förklara vad ni vill ha hjälp med, vilken omfattning, arealer och tidplan.

  • Vi utarbetar en offert utifrån era önskemål.

  • Resultatet av arbetet redovisas i en PDF. Digitala mätfiler som visar fornlämningarnas läge bifogas i Shape eller CAD.

Vi använder biologiskt nedbrytbara märkband.

Välkommen att kontakta oss för konsultation.