Nu är Verktygslådan från projekt FuTArk här!

FuTArk – Funktionsrätt, Tillgänglighet, Uppdragsarkeologi – var ett projekt som pågick mellan åren 2017 och 2020. Det finansierades av Riksantikvarieämbetets FoU-medel.

Projektet undersökte hur svensk uppdragsarkeologi förmedlar sitt arbete till allmänheten. Syftet var att ta reda på hur tillgänglig eller otillgänglig den publika förmedlingen är, vad detta beror på, samt att hitta förhållningssätt, metoder och praktiska tips som kan göra arkeologin tillgänglig för alla.

Projekt FuTArk var ett samarbete mellan Stiftelsen Kulturmiljövård, Norrköpings stadsmuseum, Funktionsrätt Östergötland, Funktionsrätt Norrköping, Kulturföreningen Utopia, Arkeologerna SHMM och Länsstyrelsen Östergötland. Stiftelsen Kulturmiljövård var projektledare och medelförvaltare.

Projekt FuTArk har resulterat i Verktygslådan, en rapport i tre delar, som vi hoppas kunna bidra till att göra uppdragsarkeologin tillgänglig för alla. Varje del kan läsas separat. De har olika innehåll och riktar sig till olika målgrupper.

Del 1 – Det här är projekt FuTArk
Del 1 beskriver hur vi genomförde projektet och vad vi kom fram till. Den riktar sig till alla som är intresserade av uppdragsarkeologi och tillgänglighet. Vi har strävat efter att text och layout ska vara tillgänglig för så många som möjligt.

Del 2 – Handbok i tillgängligare arkeologiska visningar
Del 2 är tänkt just som en handbok för den som jobbar med förmedling inom uppdragsarkeologin. Vi hoppas att handboken ska fungera som ett praktiskt verktyg med tips och råd om hur uppdragsarkeologin kan jobba med tillgänglighet.

Del 3 – Fördjupning
Del 3 är riktad till den som vill läsa mer om hur vi gjorde projekt FuTArk. Den består av två uppsatser och en redovisning av FuTArks workshopar. Texterna i denna del har ett mer teoretiskt och fackinriktat språk. Fördjupningen är därför främst riktade till forskare eller de som har arkeologi som specialintresse.

Här kan du ta del av Verktygslådan som PDF-filer
Verktygslådan del 1: Det här är projekt FuTArk

Verktygslådan del 2: Handbok i tillgängligare arkeologiska visningar

Verktygslådan del 3: Fördjupning

Som en hjälp i planering av förmedling finns ett antal checklistor och mallar. De är inkluderade i del 2 men kan även laddas ner som separata PDF-filer
Checklista Tillgänglig digital förmedling
Checklista Tillgänglig förmedling i fält
Checklista Tillgänglig webb och andra sociala plattformar
Mall för utvärdering
Mall för handlingsplan

Sprid och dela gärna Verktygslådan till andra som kan ha nytta av den!

Föregående
Föregående

Kanaljorden, Motala. Rituella våtmarksdepositioner och boplatslämningar från äldre stenålder, yngre stenålder och järnålder

Nästa
Nästa

Klinga utanför Norrköping. Nyhetsbrev 2: Analyser, fyndregistrering och rapport.